top of page

VAD ÄR 
DIGITALISERING?

Definitionerna är många och olika men i grunden handlar det om att skapa värde genom digital teknik. Det kan vara svårt att veta var man ska börja men häng med här så tar vi det steg för steg…
Tre steg till digitalisering

VI HJÄLPER DIG GENOM VARJE STEG

Att digital teknik ger oss möjligheten att lösa problem och utmaningar på ett mer effektivt sätt låter ju toppen. Men hur gör man då? Var börjar man? Med hjälp av dessa tre steg, som också är grunden i Digilotsprogrammet, kan du kanske få en idé kring hur du och ditt företag ska gå tillväga. 

1. VARFÖR DIGITALISERA? SÄTT DITT MÅL

Steg ett är att inse fördelarna med digitalisering för just din verksamhet. Vilka möjligheter har ni? Vilka behov finns? Utifrån ditt företags vision, mission och värderingar har digitaliseringen potential att öka ditt företags värde. Det handlar om att:

  • Se över ditt erbjudande och dina produkter (hur kan du förnya affären?)

  • Se över processerna (är du effektiv idag?)

  • Se över affärssystem, kompetensförsörjning, it (har jag vad som behövs för att bygga min framtida organisation?)

  • Se över kontakten med kunderna och kundservicen (hur kan kundrelationen utvecklas ytterligare?)

Ha fördelarna för ditt företag som en målbild under arbetet med digitaliseringen för att vara så effektiv som möjligt.

2. FÖR VEM DIGITALISERAR DU? DU MÅSTE PRIORITERA.

Du måste börja någonstans, men var? För en lyckad digitalisering krävs att du har full kontroll på de nuvarande processerna.

Steg två är därför att göra en översyn av hela din verksamhet. Se över nuvarande processer och identifiera var någonstans en digitalisering skulle göra mest nytta. Prioritera det som skapar störst värde. Här kan du tänka utifrån din affär och lönsamhet, kundens behov och vad som är praktiskt genomförbart. Glöm inte bort någon del! De finns även små processer som tar alldeles för lång tid och kostar onödigt mycket.

Lars Albinsson, Maestro
LA_4352-scaled-1-2048x1366.jpg
Vad ska man tänka på när man inför digitalisering i gamla processer?

Risken är att man tar en gammal process, ett gammalt sätt att göra saker som inte är så bra och sen så digitaliserar man det. När vi jobbade med SE-bankens internetkontor för tusen år sedan, då hade många idén att man skulle ha bra digitala verktyg åt dem som jobbade på kontoret, att digitalisera deras arbete. Men det var ju mycket smartare att göra appar så att folk kunde göra jobbet själva, hemma för kontor är dyra. Så det var ett typiskt exempel på hur vi hade kunnat digitalisera på kontoret men lösningen var istället att låta folk göra saker själva. Det är ganska återkommande att man blir ivrig över verktygen och tänker inte på att det finns ett bättre sätt att göra saker på.

Några tips om man är osäker på digitalisering?

Om man är ett stort företag behöver man se över sina så kallade processer. Hur gör vi när vi ritar, beställer och tillverkar saker och levererar ut dom och funder på om jag kan göra hela den smartare. Är man ett litet företag så är det nästan att börja i app-ändan, kolla igenom vad som finns inom smarta appar för din industri, för den delen du håller på med, så lovar jag att det finns tusen bra grejer för administration, för att göra tidssedlar för att dokumentera fel, för att hitta material, massa smarta byggvägledningar och vi pratar Våtrum eller Lätt Mätt för träkonstruktioner som gör att vardagen flyter bättre. Det är ett sätt att komma in, sen behöver man ta tag i de stora frågorna sedan men ett litet företag kan bygga upp sin förmåga och sitt sätt att tänka med smarta appar.

3. HUR GENOMFÖR DU DIGITALISERINGEN?
GÖR EN HANDLINGSPLAN SOM SKAPAR DELAKTIGHET.

I steg tre planerar du för digitaliseringen och ser till att alla som berörs känner sig delaktiga och förstår nyttan.

Prioritera initiativ och aktiviteter, ta det steg för steg och börja med det viktigaste och mest värdeskapande. Lista för- och nackdelar med genomförandet och gör en riskanalys. När du identifierat den process som ni ska börja med måste du välja lösning (system). Behöver du till exempel samarbeta med en teknikpartner? När digitaliseringen sedan är genomförd är det viktigt att mäta resultatet. Med tydligt prioriterade införanden som ger verksamhetsnytta direkt, kommer alla att vara positiva till digitaliseringen.

Samuel Holmström, Lundqvist Trävaru AB
LA_4374-scaled-1-2048x1366.jpg
TVÅ FRÅGOR ATT STÄLLA SIG INFÖR EN DIGITAL FÖRÄNDRING...
  • Tror vi att det här vi tänker göra nu, kommer det att göra det lättare för kunden att köpa? Eller i alla fall lättare att fatta sitt köpbeslut på något sätt, det är den ena frågan. Sedan måste vi klara av att beskriva de processer som krävs, tillräckligt detaljerat och pedagogiskt för att våra programmerare ska veta hur de ska digitalisera de här processerna.

  • Kommer det här att göra mitt jobb roligare? Eller åtminstone mindre tråkigt så att jag inte behöver lägga tid på det här med klippa och klistra data, de här mekaniska sakerna, för det är där som systemen och datorerna är bäst egentligen. Och så kan vi göra det som inte en dator kan göra, att prata med kunden.

Dags att digitalisera
NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN ...

dagsattdigitalisera.se finns en uppsjö av smarta tips och workshops för den som vill påbörja sin digitala resa. Det finns videos som sträcker sig från baskunskap till den som vill fördjupa sig ytterligare. Här är tre klipp som rör just förändringsresan som en digitalisering kan innebära:

STÖD PÅ RESAN

Det finns en hel del hjälp att söka under din digitaliseringsresa.

Här har du några länktips.

INNOVATIONSSTÖD
bottom of page